Couperose is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van rode, verwijde bloedvaatjes op het gezicht, meestal op de wangen, neus en kin. Het wordt veroorzaakt door zwakke bloedvaten en een slechte bloedcirculatie in de huid. Deze aandoening treft vaak mensen met een gevoelige huid, maar kan ook voorkomen bij mensen met een normale huid. Factoren zoals blootstelling aan de zon, temperatuurschommelingen, alcoholgebruik, roken en genetische aanleg kunnen bijdragen aan het ontstaan en verergeren van couperose. Hoewel het meestal geen medisch probleem vormt, kan het als cosmetisch storend worden ervaren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de zichtbaarheid van couperose te verminderen.

Oorzaken

De exacte oorzaak van couperose is nog niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan:

  • Het kan erfelijk zijn en komt vaak voor bij mensen met een familiegeschiedenis van de aandoening.
  • Het wordt geassocieerd met zwakke en dunne bloedvaten, die gemakkelijk verwijden en zichtbaar worden onder de huid.
  • Een verminderde bloedcirculatie in de huid kan bijdragen aan de ontwikkeling van couperose.
  • Mensen met een gevoelige huid hebben vaak een hoger risico op het ontwikkelen van deze aandoening.
  • Factoren zoals blootstelling aan zonlicht, extreme temperaturen, hete dranken, alcoholgebruik en roken kunnen couperose verergeren.

Hoewel deze factoren bijdragen aan het ontstaan van couperose, kunnen ze niet altijd worden vermeden. Het is echter mogelijk om triggers te identificeren en te vermijden om de symptomen te verminderen.

Wat kun je zelf doen

Hoewel couperose niet volledig kan worden genezen, kun je zelf enkele maatregelen nemen om de zichtbaarheid ervan te verminderen:

  • Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge SPF en bescherm je gezicht met een hoed of parasol.
  • Identificeer en vermijd factoren die het verergeren, zoals hete dranken, alcohol, hete baden, sauna’s en blootstelling aan extreme temperaturen.
  • Kies voor zachte, alcoholvrije en geurvrije producten die geschikt zijn voor een gevoelige huid.
  • Gebruik geen ruwe sponzen of harde scrubs, omdat dit de huid kan irriteren.

Behandelingen

Het is belangrijk op te merken dat deze maatregelen helpen bij het verminderen van couperose, maar dat er veel behandelingen mogelijk zijn om couperose effectief te verminderen. Bij SQIN adviseren we je graag over de verschillende mogelijkheden.

Glymed salonpeelingen

Glymed salonpeelingen

Deze peelingen bieden diepe exfoliatie, verbeteren de huidtextuur, verminderen pigmentvlekken, acne en rimpels, voor een jeugdige en stralende huid.

Lees meer
MeDioStar Diodelaser

MeDioStar Diodelaser

Geschikt voor permanente haarverwijdering en de behandeling van acne, ontsierlijke vaten en couperose. Stimuleert de aanmaak van collageen voor een gladde en egale huid.

Lees meer
T-Away2

T-Away2

Effectief voor het verwijderen van huidimperfecties zoals bindweefselbultjes, steelwratjes, couperose en pigmentvlekjes, met minimale pijn en hersteltijd.

Lees meer