Een vette huid is een veelvoorkomend huidtype dat wordt gekenmerkt door een overmatige productie van talg. Talg is een natuurlijke olieachtige substantie die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd. Een vette huid kan resulteren in een glanzende, vettige uitstraling en poriën die gemakkelijk verstopt raken. Mensen met een vette huid kunnen ook vatbaarder zijn voor acne en mee-eters.

Oorzaken

Een vette huid kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een van de belangrijkste oorzaken van een vette huid is een overmatige productie van talg door de talgklieren. Talg is een natuurlijke olieachtige substantie die de huid hydrateert, maar bij een overproductie kan het leiden tot een vettige huid.
  • Hormonale schommelingen, zoals tijdens de puberteit, menstruatiecyclus of hormonale stoornissen, kunnen de talgproductie verhogen en bijdragen aan een vette huid.
  • Een vette huid kan ook een genetische component hebben. Als een of beide ouders een vette huid hebben, is de kans groter dat je ook een vette huid hebt.
  • Warm weer en vochtigheid kunnen de talgproductie stimuleren en de huid vetter laten lijken.
  • Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, overmatig scrubben van de huid of het gebruik van olieachtige en zware cosmetica kunnen de huid uitdrogen en de talgklieren stimuleren om meer talg te produceren als reactie.

Wat kun je zelf doen

Om een vette huid te verminderen, kun je zelf de volgende stappen nemen:

  • Gebruik een milde gezichtsreiniger om overtollige olie en vuil te verwijderen, maar vermijd overmatig wassen, omdat dit de talgklieren kan stimuleren.
  • Kies voor lichte, olievrije moisturizers, serums en make-upproducten die specifiek zijn ontworpen voor een vette huid.
  • Vermijd ruwe scrubmiddelen, omdat deze de huid kunnen irriteren en de talgproductie kunnen verhogen. Kies in plaats daarvan voor zachte exfoliërende producten die de poriën ontstoppen.
  • Breng een alcoholvrije toner aan om de huid te matteren en de poriën te verkleinen.
  • Gebruik altijd een zonnebrandcrème met een niet-vette formule om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Behandelingen

Het is belangrijk op te merken dat deze maatregelen helpen bij het verminderen van een vette huid, maar dat er behandelingen mogelijk zijn om een vette huid effectief te verminderen. Bij SQIN adviseren we je graag over de verschillende mogelijkheden.

Microdermabrasie

Microdermabrasie

Microdermabrasie exfolieert de huid, vermindert fijne lijntjes, acne littekens, pigmentvlekken en bevordert een gezonde, stralende teint.

Lees meer
Glymed salonpeelingen

Glymed salonpeelingen

Deze peelingen bieden diepe exfoliatie, verbeteren de huidtextuur, verminderen pigmentvlekken, acne en rimpels, voor een jeugdige en stralende huid.

Lees meer