Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstoken en onzuivere talgklieren. Het treft vooral tieners, maar kan ook voorkomen bij volwassenen. Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder overmatige talgproductie, verstopte poriën, bacteriële infectie en ontstekingsreacties in de huid.

De symptomen van acne kunnen variëren van mee-eters, puistjes en pustels tot ernstigere vormen zoals cysten en abcessen. Acne komt vaak voor op het gezicht, maar kan ook optreden op de rug, borst, schouders en andere delen van het lichaam.

Oorzaken

Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren:

 • Hormonale veranderingen tijdens de puberteit kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie. Te veel talg kan poriën verstoppen en bijdragen aan de vorming van acne.
 • Dode huidcellen en talg kunnen zich ophopen in de poriën en zo de afvoer ervan blokkeren. Dit resulteert in mee-eters en witte bultjes.
 • De bacterie Propionibacterium acnes, die van nature op de huid aanwezig is, kan zich vermenigvuldigen in verstopte poriën en ontstekingen veroorzaken. Dit leidt tot de vorming van rode, ontstoken puistjes.
 • Het immuunsysteem reageert op de aanwezigheid van bacteriën en ontstekingsprocessen treden op, wat bijdraagt aan de roodheid, zwelling en pijnlijke sensatie van acne-laesies.
 • Andere factoren die acne kunnen verergeren zijn stress, bepaalde medicijnen, cosmetica, wrijving of druk op de huid en een slechte voeding.

Het begrijpen van de oorzaken van acne is belangrijk om effectieve preventie en behandeling te bevorderen.

Wat kun je zelf doen

Om acne te verminderen, kun je zelf de volgende maatregelen nemen:

 • Gebruik een milde cleanser om vuil en overtollig talg te verwijderen, maar vermijd agressieve wrijving of scrubben.
 • Het uitknijpen van puistjes kan de ontsteking verergeren en littekens veroorzaken. Laat puistjes op natuurlijke wijze genezen.
 • Kies cosmetica en huidverzorgingsproducten die specifiek zijn geformuleerd voor acne-gevoelige huid en die de poriën niet verstoppen.
 • Gebruik een lichte, olievrije moisturizer om de huid gehydrateerd te houden zonder het verstoppen van poriën.
 • Raak je gezicht niet te vaak aan, omdat dit bacteriën en vuil kan overdragen.
 • Eet gezond en drink voldoende water: Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit kan bijdragen aan een gezondere huid. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Behandelingen

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstoken en onzuivere talgklieren.
Neogen Stikstof plasma

Neogen Stikstof plasma

Voor de behandeling van acne, littekens, pigmentvlekken, fijn lijntjes en rimpels. Door de stimulatie van collageen bijzonder geschikt voor versteviging en voor de algehele verjonging van jouw huid.

Lees meer
Skinpen

Skinpen

Verbetert de elasticiteit van de huid waardoor fijne lijntjes, rimpels en verslapping verminderen. Helpt littekens vervagen en verkleint de poriën voor een stralende huid.

Lees meer
Microdermabrasie

Microdermabrasie

Microdermabrasie exfolieert de huid, vermindert fijne lijntjes, acne littekens, pigmentvlekken en bevordert een gezonde, stralende teint.

Lees meer
Glymed salonpeelingen

Glymed salonpeelingen

Deze peelingen bieden diepe exfoliatie, verbeteren de huidtextuur, verminderen pigmentvlekken, acne en rimpels, voor een jeugdige en stralende huid.

Lees meer
Beauty Angel (Collageen lamp)

Beauty Angel (Collageen lamp)

Stimuleert collageenproductie en verbetert de huidtextuur voor een jeugdige gloed zonder invasieve procedures, pijn of hersteltijd. Wordt vaak in combinatie met andere behandelingen ingezet.

Lees meer