Littekens zijn permanente markeringen op de huid die ontstaan als gevolg van letsel, chirurgische ingrepen, acne of andere vormen van huidbeschadiging. Ze vormen een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid, waarbij het beschadigde weefsel wordt vervangen door collageenvezels. Littekens kunnen variëren in grootte, vorm en textuur. Sommige littekens vervagen en worden na verloop van tijd minder zichtbaar, terwijl andere prominent aanwezig blijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende behandelingsopties beschikbaar om de verschijning van littekens te verbeteren. Het is belangrijk om te begrijpen dat de effectiviteit van littekenbehandeling kan variëren, afhankelijk van het type en de ernst van het litteken.

Oorzaken

Littekens worden veroorzaakt door verschillende factoren die leiden tot beschadiging van de huid. De belangrijkste oorzaken van littekens zijn:

  • Trauma of letsel in de vorm van snijwonden, brandwonden, beten en chirurgische incisies. Het genezingsproces van de huid om het beschadigde weefsel te herstellen resulteert in de vorming van een litteken.
  • Ernstige vormen van acne kunnen leiden tot de vorming van littekens, vooral als er ontstekingen optreden. Dit kan resulteren in putjes (atrofische littekens) of verhoogde en verdikte littekens (hypertrofische of keloïde littekens).
  • Operaties, zoals cosmetische ingrepen, verwijdering van tumoren of reconstructieve chirurgie, kunnen littekens achterlaten op de incisieplaatsen.
  • Diepe brandwonden, inclusief chemische of thermische brandwonden, kunnen littekens veroorzaken naarmate de huid geneest.
  • Ernstige huidinfecties, zoals cellulitis of abcessen, kunnen littekens achterlaten naarmate de infectie geneest.

Het type litteken dat zich vormt, kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de individuele genezingseigenschappen van de huid.

Wat kun je zelf doen

Om littekens te verminderen, kun je zelf enkele maatregelen nemen:

  • Reinig nieuwe wonden dagelijks met milde zeep en water en bedek deze met een verband om infecties te voorkomen.
  • Bescherm de wond tegen blootstelling aan de zon: Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF om de huid te beschermen.
  • Vermijd krabben of pulken aan korstjes.
  • Gebruik littekenbehandelingsproducten; deze kunnen helpen bij het verzachten en verminderen van littekens. Volg de instructies van het product nauwkeurig.

Heb je een litteken en wil je kijken of wij deze kunnen verminderen? Boek dan een vrijblijvend intakegesprek. Wij geven dan advies over de mogelijke behandeling en het te verwachten resultaat.

Behandelingen

Heb je een litteken en wil je kijken of wij deze kunnen verminderen? Boek dan een vrijblijvend intakegesprek. Wij geven dan advies over de mogelijke behandeling en het te verwachten resultaat.

Neogen Stikstof plasma

Neogen Stikstof plasma

Voor de behandeling van acne, littekens, pigmentvlekken, fijn lijntjes en rimpels. Door de stimulatie van collageen bijzonder geschikt voor versteviging en voor de algehele verjonging van jouw huid.

Lees meer
Skinpen

Skinpen

Verbetert de elasticiteit van de huid waardoor fijne lijntjes, rimpels en verslapping verminderen. Helpt littekens vervagen en verkleint de poriën voor een stralende huid.

Lees meer
Microdermabrasie

Microdermabrasie

Microdermabrasie exfolieert de huid, vermindert fijne lijntjes, acne littekens, pigmentvlekken en bevordert een gezonde, stralende teint.

Lees meer
Glymed salonpeelingen

Glymed salonpeelingen

Deze peelingen bieden diepe exfoliatie, verbeteren de huidtextuur, verminderen pigmentvlekken, acne en rimpels, voor een jeugdige en stralende huid.

Lees meer