Pigmentvlekken, ook bekend als hyperpigmentatie, zijn donkere verkleuringen op de huid die ontstaan door een overproductie of ophoping van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Deze vlekken kunnen verschillende vormen aannemen, zoals sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire hyperpigmentatie. Pigmentvlekken kunnen voorkomen op het gezicht, de handen, de armen en andere delen van het lichaam die worden blootgesteld aan de zon. De belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken zijn blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, huidbeschadiging, genetica en sommige medische aandoeningen. Hoewel pigmentvlekken meestal onschadelijk zijn, kunnen ze esthetisch storend zijn voor sommige mensen.

Oorzaken

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een overmatige productie of ophoping van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haar en ogen. Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken:

  • UV straling van de zon stimuleert de productie van melanine als een natuurlijke beschermingsreactie. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot de vorming van donkere vlekken op de huid.
  • Hormonale schommelingen, zoals tijdens zwangerschap, menopauze of het gebruik van anticonceptiepillen, kunnen leiden tot hyperpigmentatie, zoals melasma.
  • Littekens, acne, brandwonden of ontstekingen kunnen leiden tot hyperpigmentatie, waarbij donkere vlekken ontstaan op de beschadigde huid.
  • Sommige mensen hebben van nature een hogere aanleg voor pigmentvlekken vanwege genetische factoren.
  • Bepaalde medicijnen, zoals sommige antibiotica en chemotherapeutische middelen, evenals bepaalde chemicaliën, kunnen pigmentvlekken veroorzaken als bijwerking.

Wat kun je zelf doen

Om pigmentvlekken te verminderen, kun je zelf de volgende stappen nemen:

  • Draag een zonnebrandcrème met een hoge SPF en bedekkende kleding om verdere verkleuring te voorkomen.
  • Zoek naar crèmes met ingrediënten zoals vitamine C, retinol, kojiczuur of niacinamide, die de productie van melanine verminderen en de huidteint helpen egaliseren.
  • Gebruik zachte exfoliërende producten om dode huidcellen te verwijderen en de vlekken lichter te maken. Overdrijf echter niet, want overmatige exfoliatie kan de huid irriteren.
  • Antioxidanten zoals vitamine E en groene thee kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken en het bevorderen van een gezonde huid. Deze zijn verwerkt in specifieke huidverzorgingsproducten.

Behandelingen

SQIN biedt diverse behandelingen die pigmentvlekken helpen te verminderen of zelfs helemaal verwijderen. Wij adviseren je graag.

Neogen Stikstof plasma

Neogen Stikstof plasma

Voor de behandeling van acne, littekens, pigmentvlekken, fijn lijntjes en rimpels. Door de stimulatie van collageen bijzonder geschikt voor versteviging en voor de algehele verjonging van jouw huid.

Lees meer
Skinpen

Skinpen

Verbetert de elasticiteit van de huid waardoor fijne lijntjes, rimpels en verslapping verminderen. Helpt littekens vervagen en verkleint de poriën voor een stralende huid.

Lees meer
Microdermabrasie

Microdermabrasie

Microdermabrasie exfolieert de huid, vermindert fijne lijntjes, acne littekens, pigmentvlekken en bevordert een gezonde, stralende teint.

Lees meer
Glymed salonpeelingen

Glymed salonpeelingen

Deze peelingen bieden diepe exfoliatie, verbeteren de huidtextuur, verminderen pigmentvlekken, acne en rimpels, voor een jeugdige en stralende huid.

Lees meer
MeDioStar Diodelaser

MeDioStar Diodelaser

Geschikt voor permanente haarverwijdering en de behandeling van acne, ontsierlijke vaten en couperose. Stimuleert de aanmaak van collageen voor een gladde en egale huid.

Lees meer
T-Away2

T-Away2

Effectief voor het verwijderen van huidimperfecties zoals bindweefselbultjes, steelwratjes, couperose en pigmentvlekjes, met minimale pijn en hersteltijd.

Lees meer