Rimpelvorming is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces waarbij fijne lijntjes, plooien en diepere groeven in de huid ontstaan. Rimpels kunnen voorkomen op verschillende delen van het lichaam, maar komen het meest voor op het gezicht, de hals, de handen en de onderarmen. Ze worden veroorzaakt door een combinatie van interne en externe factoren. Interne factoren zijn onder andere genetica, hormonale veranderingen en afname van de natuurlijke productie van collageen en elastine in de huid. Externe factoren omvatten blootstelling aan de zon, roken, stress, slechte voeding en langdurige blootstelling aan omgevingsfactoren zoals vervuiling. Hoewel rimpels een natuurlijk verschijnsel zijn, kunnen ze als ongewenst worden ervaren en het zelfvertrouwen beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende behandelopties beschikbaar om rimpels te verminderen en de huid een gladdere, jeugdigere uitstraling te geven.

Oorzaken

Rimpels worden veroorzaakt door een combinatie van interne en externe factoren die de structuur en elasticiteit van de huid beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke oorzaken van rimpelvorming:

 • Naarmate we ouder worden, vertraagt de productie van collageen en elastine in de huid, wat leidt tot verlies van stevigheid en elasticiteit.
 • Overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon beschadigt collageenvezels en versnelt het verouderingsproces van de huid.
 • Roken vermindert de bloedtoevoer naar de huid en veroorzaakt schade aan collageen en elastine, wat resulteert in voortijdige rimpelvorming.
 • Herhaalde spierbewegingen en gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen of lachen, kunnen rimpels veroorzaken, vooral op de voorhoofdlijnen, kraaienpootjes en fronslijnen.
 • Naarmate we ouder worden, verliezen we vet en volume in het gezicht, waardoor de huid kan gaan verzakken en rimpels kunnen ontstaan.
 • Veranderingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de menopauze, kunnen de huidstructuur beïnvloeden en rimpels veroorzaken.

Wat kun je zelf doen

Om rimpels te verminderen en de huid gezond te houden, kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge SPF en draag beschermende kleding.
 • Houd je huid goed gehydrateerd door dagelijks een vochtinbrengende crème te gebruiken.
 • Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de huid beschadigen en rimpelvorming versnellen.
 • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en mineralen om de gezondheid van de huid te ondersteunen.
 • Voldoende slaap helpt bij het herstel van de huid en vermindert de vorming van rimpels.
 • Stress kan bijdragen aan huidveroudering, dus zorg voor voldoende ontspanning en stressverminderingstechnieken.

 

Behandelingen

Rimpelvorming is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces waarbij fijne lijntjes, plooien en diepere groeven in de huid ontstaan.
Neogen Stikstof plasma

Neogen Stikstof plasma

Voor de behandeling van acne, littekens, pigmentvlekken, fijn lijntjes en rimpels. Door de stimulatie van collageen bijzonder geschikt voor versteviging en voor de algehele verjonging van jouw huid.

Lees meer
Skinpen

Skinpen

Verbetert de elasticiteit van de huid waardoor fijne lijntjes, rimpels en verslapping verminderen. Helpt littekens vervagen en verkleint de poriën voor een stralende huid.

Lees meer
Microdermabrasie

Microdermabrasie

Microdermabrasie exfolieert de huid, vermindert fijne lijntjes, acne littekens, pigmentvlekken en bevordert een gezonde, stralende teint.

Lees meer
Glymed salonpeelingen

Glymed salonpeelingen

Deze peelingen bieden diepe exfoliatie, verbeteren de huidtextuur, verminderen pigmentvlekken, acne en rimpels, voor een jeugdige en stralende huid.

Lees meer
MeDioStar Diodelaser

MeDioStar Diodelaser

Geschikt voor permanente haarverwijdering en de behandeling van acne, ontsierlijke vaten en couperose. Stimuleert de aanmaak van collageen voor een gladde en egale huid.

Lees meer
Beauty Angel (Collageen lamp)

Beauty Angel (Collageen lamp)

Stimuleert collageenproductie en verbetert de huidtextuur voor een jeugdige gloed zonder invasieve procedures, pijn of hersteltijd. Wordt vaak in combinatie met andere behandelingen ingezet.

Lees meer
Pascaud Contour

Pascaud Contour

Biedt niet-invasieve huidverstrakking en vermindert cellulitis, voor een stevigere, gladdere huid zonder operaties of hersteltijd.

Lees meer